Initiativtagare och ägare till varumärket ”Kulturmust”
Svenska Must- & Ciderproducenter är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram must- & cidernäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige.
Varför en märkning?
Skapa incitament till att bevara gamla äppelsorter som odlas i Sverige
Skapa fler förutsättningar för Svenska Must- & Ciderproducenters medlemmar att marknadsföra svensk äppelmust
Kriterier för att få använda märkningen ”Kulturmust”
Beteckningen Kulturmust får endast användas för äppelmust tillverkad av frukt som odlats i Sverige.
Äppelsorterna som används för att tillverka Kulturmust ska ha en dokumenterad odlingshistoria i Sverige 50 år tillbaka i tiden.
Samtliga äppelsorter som ingår i den äppelmust som märks ”Kulturmust” ska anges på förpackningen. Är det en blandmust som ska märkas ”Kulturmust” måste samtliga äppelsorter ha en dokumenterad odlingshistoria minst 50 år tillbaka i tiden.
Beteckningen Kulturmust får endast användas på äppelmust som tillverkats av medlemmar anslutna till Svenska Must- & Ciderproducenter.