Must-SM 2022 premieringar

december 4, 2022

Ett fantastiskt år för svensk must! Fler tävlande än någonsin tidigare i Must-SM som arrangeras av föreningen Svenska Musterier. Toppkvalitet och en variation som speglar den mångfald av sorter och terroir som finns i vårt avlånga land. Bra jobbat alla Sveriges passionerade mustmakare!

Vinnare Must-SM 2022

november 25, 2022

Vinnare i klassen ”Sortren klar äppelmust” med en Guldmedalj:
Sövde Musteri, Gravenstein
Juryns motivering: En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning.

Bästa Kulturmust i klassen ”Sortren klar äppelmust ” med en Silvermedalj:
Kiviks Musteri, Gravenstein
Juryns motivering: En vacker fyllig måltidsmust med lång eftersmak.

Vinnare i klassen ”Sortren äppelmust med fruktkött” med en Silvermedalj:
Malva Gård, Folke
Juryns motivering: En fruktig must med äppelsyror och sötma i perfekt balans och fin munkänsla.

Bästa Kulturmust i klassen ”Sortren äppelmust med fruktkött”:
Rörumsro, Ingrid-Marie
Juryns motivering: En modern skolboksmust – lika god ensam som i sällskap.

Vinnare i klassen ”Klar must av flera sorter” med en Silvermedalj:
Kiviks Musteri, Paradismust
Juryns motivering: En mycket välgjord gnistrande bronsförgylld aromatisk must – mitt i prick.

Bästa Kulturmust i klassen ”Klar must av flera sorter”:
Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange
Juryns motivering: En must som verkar i det tysta- utan att tappa stil och själ.

Vinnare i klassen ”Äppelmust med fruktkött av flera sorter” med en Silvermedalj:
Stora Juleboda Gård, Aroma, Ingrid-Marie & Katja
Juryns motivering: En utmanarmust för kännare med inslag av friska höstvindar .

Bästa Kulturmust i klassen ”Äppelmust med fruktkött av flera sorter”:
Brunneby Musteri, Ingrid Marie & Gravenstein
Juryns motivering: En fruktig frukostmust på väg mot bästa formen.

Vinnare i klassen ”Innovativa drycker” med en Guldmedalj:
Bjärebygdens Musteri, Englamust Piruette
Juryns motivering: Mustens svar på ice wine

Grattis till alla duktiga Mustmakare! Hela listan över premierade muster kommer efter helgen.

MUST SM 2022

november 13, 2022

I år är det hela 90 olika äppelmuster från 30 musterier, som tävlar om att bli Sveriges Bästa Must 2022, vilket är rekord.  Jury bedömningen kommer att gå av stapeln den 24 &25 november på Brunneby Musteri utanför Linköping.

ÅRETS TÄVLANDE ÄR:

• Apolinaire, Kristianstad

• Bad Apples Fruits & Facts, Vitaby

• Berghems musteri, Huskvarna

• Berglöf´s Musteri, Kungsbacka

• Bergströms Lilla Musteri, Bankeryd

• Billbäcks Plantskola, Svärtinge

• Björkbackens Musteri, Vetlanda

• Bredängs musteri & Ciderbryggeri, Jämjö

• Brunneby Musteri, Borensberg

• Brutalist Beverage, Stockholm

• Edsvikens Musteri, Sollentuna

• Frimansgården Träd & Frukt, Västra Ärmtevik

• Granum Musteri, Uppsala

• Grönsöö Säteri, Enköping

• Hallarnas must, Baskemölla

• Herrljunga Cider, Herrljunga

• Kiviks Musteri, Kivik

• Kalles Trädgård, Askersund

• Klasamåla Gårdsmusteri, Urshult

• Malva Gård, Urshult

• Norrtelje Musteri, Norrtälje

• PA Frukt, Kivik 

• Ragnhilds äppelmust, Brantevik

• Rscued

• Rudenstams Bär & Frukt, Huskvarna

• Röda Äppelboden Musteri, Mörrum

• Rörumsro Frukt & Must, Rörum

• Sundsvalls Musteri, Sundsvall

• Syninge Musteri, Norrtälje

• Sövde Musteri, Sövde

Vinnare i Must-SM 2021!

november 29, 2021

Årets Vinnare i Must-SM 2021 är nu korade! De presenterades tillsammans med motiveringar under en live-sändning på Facebook, fredagen den 26 november kl. 15. Om du missade live-sändningen ligger den kvar på Must-SMs Facebooksida. Av det rekordhöga antalet tävlande muster – hela 70 st –  har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Musterna bedömdes i ett blindtest uppdelat i de fem klasserna. Musten poängbedöms och den produkt som har flest poäng i varje klass vinner klassen. Vinnare i de respektive klasserna:

Klass 1 – Klarfiltrerad sortren äppelmust
Äppelboden Musteri med Äppelboden Äppelmust
Juryns motivering: En briljant och elegant ljust gröngul klar must. Kraftfull, friskt äpplig, behaglig doft. Perfekt balanserad sötma och syra, aromatisk avrundning med smak av gröna äpplen och lång eftersmak. En mycket välbalanserad fruktig must – det är musten som har allt, såväl till mat som stand alone.

Klass 2 – Ej filtrerad sortren must
Syninge Musteri med Äppelmust från Roslagen Aroma
Juryns motivering: Vackert orangetonad opak must. Tydlig, frisk, lätt kryddig, äpplig doft. Fyllig kraftfull äpplig smak, där den höga sötman väl balanseras av syran. En mycket god och aromrik must där äpplet träder i förgrunden. Här finns både rondör och fruktighet med inslag av lätt karamell, apelsin och blommiga toner. En värdig klassvinnare!

Klass 3 – Klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter
Kiviks Musteri med Björn Ranelid Paradismust 2021
Juryns motivering: Briljant ljus och vackert bärnstensfärgad klar must. Tydlig friskt äpplig doft med citrustoner. En välbalanserad sötma/syra med smak av både mogen frukt och gröna toner. En fin-fin fyllig must med kristallklar doft och fruktig frisk smak. Mår bra av att serveras väl kyld.

Klass 4 – Äppelmust med fruktkött av flera sorter
Rörumsro Frukt & Must med Gårdens Vinteräpplen
Juryns motivering: Vacker mörkt orangetonad opak must. Söt, kärnaktigt fruktig doft. Intensivt äpplig smak med bra syra, tydlig skalkärvhet och bra längd. En riktigt fin äppelmust med stor munkänsla, tydlig beska och lång eftersmak.

Klass 5 –Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen
Bergströms Lilla Musteri med Mousserande Äppelmust
Juryns motivering: En mörkt bärnstensfärgad, helt klar, vacker dryck. Djup, rent äpplig doft, kryddig och söt, som för tankarna till ett sötare dessertvin. Mustig, komplex och kryddig smak. Pärlande med något låg syra. Liknande produkter finns eller har funnits på marknaden men här finns en perfekt kolsyrning som inte tar överhanden. En mousserande fräckt god must som kan drickas när som helst.

Stort grattis till alla er som vann! Även i år gläds domarna och Svenska Musterier åt en fortsatt utveckling av de svenska musterna. Tack till alla er som tävlade – vi hoppas att vi ser er igen även nästa år!

Medaljörer i klass 5

november 29, 2021

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan innovativa muster premierades i klass 5. 

Medaljörer i klass 4

november 29, 2021

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 4.

Medaljörer i klass 3

november 29, 2021

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 3.

Medaljörer i klass 2

november 29, 2021

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 2.

Medaljörer i klass 1

november 29, 2021

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 1.

 

Rekordmånga muster i det femte mästerskapet

november 9, 2021

Must-SM 2021 – det femte i ordningen – lockar mustaktörer från alla delar av Sverige. Från Skåne i söder till Sundsvall i norr. Totalt deltar 29 mustaktörer med 74 olika äppelmuster, fördelat på fem tävlingsklasser. 

– Vår tävling inspirerar deltagarna att utmana sig själva till att göra underverk med höstens äppelskörd. Alla tävlingsbidrag får ett skriftligt omdöme från juryn. På så sätt lyfter vi tillsammans kvalitén på svensk äppelmust, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande.

– Den svenska äppelmusten speglar en mångfald av smaker – äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, mognadsgrad, väder och vind påverkar. Äppelmust i alla dess varianter är ett utmärkt alkoholfritt alternativ och därmed en smak-skatt för landets krögare och restaurangägare, fortsätter Kimmo.

Juryn har ett gediget arbete framför sig. De ska blind-testa och bedöma samtliga tävlingsbidrag för olika kvalitetsegenskaper som utseende, doft och smak. Jurybedömningen hålls sluten medan premieringen redovisas i en digital livesändning på Facebook fredagen 26/11 kl. 15.00.

Tryck HÄR för att se live-sändningen av tävlingen.

ÅRETS TÄVLANDE

  • Backroad Farm, Vitaby, Österlen
  • Bergströms lilla musteri, Huskvarna
  • Billbäcks Plantskola, Svärtinge, Östergötland
  • Brunneby Musteri, Borensberg, Östergötland
  • Cored Musteri, Orust
  • Edsvikens Musteri, Sollentuna
  • Granum Musteri, Uppsala
  • Grönsöö Slottsträdgårdar, Enköping
  • Hallarnas Must, Ystad
  • Herrljunga, 8 mil NÖ om Gtbg
  • Högestad & Christinehof, Högestad, Österlen
  • Kiviks Musteri  Kivik, Österlen
  • Klasamåla Gårdsmusteri, Urshult, Småland
  • Lilla Musteriet i Borgholm, Borgholm, Öland
  • Lindesbergs Musteri, norr om Örebro
  • Maglehems Musteri, Maglehem Skåne
  • Malva Gård, Urshult, Småland
  • Norrtälje Musteri, Norrtälje
  • PA Frukt AB, Kivik
  • Ragnhilds äppelmust, Brantehamn, Österlen
  • Raskarum Frukt, Raskarum, Österlen
  • Rscued, Helsingborg
  • Rudenstams Bär&frukt, Jönköping
  • Röda Äppelboden Musteri, Mörrum, Blekinge
  • Rörumsro Frukt&Must, Rörumsro,Österlen
  • Stora Juleboda Gård, Juleboda, Maglehem
  • Sundsvalls Musteri, Sundsvall
  • Syninge Muster, Norrtälje
  • WeMust, Helsingborg

Must-SM 2021

oktober 15, 2021

Nu börjar det femte svenska mästerskapet i äppelmust närma sig! Olika aktörer som säljer och marknadsför äppelmust gjord på svenska äpplen kan vara med och tävla i fem olika klasser;

  • Klarfiltrerad sortren äppelmust
  • Ej filtrerad sortren äppelmust
  • Klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter
  • Ej filtrerad blandad äppelmust av flera sorter
  • Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen

Nyhet: I varje klass utses i år även Bästa Kulturmust. Kulturmust är gjord på äppelsorter som odlats i Sverige i mer än 50 år. Läs mer om kulturmust HÄR.

 

Bild: tävlande muster i Must-SM 2020. 

HUR GÅR TÄVLINGEN TILL?

Bedömningen av musterna kommer att göras både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen görs på Balsgård Food Tech och den sensoriska bedömningen görs efter blind smak-provning av juryn. Den sensoriska bedömningen kommer att ligga till grund för produktens premiering. De tre premieringsnivåerna är guld, silver och brons. Premieringen avgörs av antalet poäng dryckerna får. Den som får högst poäng utses till vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme.

ÅRETS JURY

 

  • Elke Jung – Sommelier, journalist, Vinbanken.
  • Titti Qvarnström – Michelinkock, kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
  • Martin Ragnar – Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
  • Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

DIGITAL LIVE-SÄNDNING DEN 26 NOVEMBER

Fredagen den 26 november får du – i en digital live-sändning på Must SMs Facebooksida –  en direkt, muntlig feedback på en av de muster du skickat in. Då annonseras även vinnarna tillsammans med juryns motivering.

Vi mejlar därefter ut resultaten (både den sensoriska och kemiska bedömningen) för samtliga tävlingsbidrag till respektive deltagare.

Vem fick medalj i klass 5?

november 20, 2020

I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Dessa innovativa muster tog hem medaljer i klass 5.

 

Vem fick medalj i klass 4?

november 20, 2020

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass  4. I år var kvaliteten väldigt hög och därför delades det ut fler medaljer än någonsin.

 

Vem fick medalj i klass 3?

november 20, 2020

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass 3.

Vem fick medalj i klass 1 & 2?

november 20, 2020

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass 1 och 2. I år var kvaliteten väldigt hög och därför delades det ut fler medaljer än någonsin.

 

Årets vinnare i Must-SM 2020!

november 20, 2020

Vi har ett resultat för Must-SM 2020! Detta presenterades kl 13.00 idag under vår livesändning på Fb. Utifall ni missade det så ligger sändningen kvar på Must-SM´s Fb-sida. Musterna bedömdes i en blindtest uppdelade i fem klasser. Musten poängbedöms och den produkt som har flest poäng i varje klass vinner klassen.

Sortren klar äppelmust:
Kiviks Musteri, Gravenstein 2020

Juryns motivering: En krispig fruktig frukostmust som överraskar med sin sötma och drag av aprikos!
Silvermedalj

Sortren äppelmust med fruktkött:
Malva Gård, Holsteiner Cox

Juryns motivering: En frisk och karaktärsfull mingelmust – perfekt till ostbrickan!
Silvermedalj

Klar äppelmust av flera sorters äpplen:
Kiviks Musteri, Björn Ranelid Paradismust 2020

Juryns motivering: En härlig aromrik välkomstmust – som ett vattenfall av kristallklara äpplen!
Silvermedalj

Äppelmust med fruktkött av flera sorters äpplen:
Backroad Farm, Red October

Juryns motivering: En matmust med vilda gröna toner och smakrik äpplighet!
Silvermedalj

Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudsaklig ingrediens:
Norrtälje Musteri, Äpple&Lingon från Roslagen

Juryns motivering: En torr, karaktärsfull vuxendryck med kärvhet och lyster – en Roslagsbourgogne till köttgrytan!
Guldmedalj

Stort grattis till alla er som vann och även till er andra för era fina äppelmuster och innovativa produkter baserade på äppelmust. Juryns sammantagna bedömning är att kvaliteten utvecklas år från år vilket inte minst framgår av det stora antalet produkter som i år premierats med brons, silver och guld.

Vinnarna presenteras live på FB!

november 19, 2020

Fredagen den 20 november kl 13:00 annonseras vinnarna i en livesändning på Facebook.
Välkomna!
https://www.facebook.com

Sveriges bästa must ska koras

november 9, 2020

För fjärde året i rad anordnar föreningen Svenska Musterier ett svenska mästerskapen i svensk äppelmust. Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust – gjord på svenska äpplen – är välkomna att deltaga.

Musterier anmälda till 2020 år Must-SM

november 9, 2020

Backroad Farm
Bergströms lilla Musteri
Bredängs musteri och ciderbryggeri
Cored Musteri
Ellenäs Fruktodling
Englamust
Granum Musteri
Grönsöö Slottsträdgårdar
Hallarnas Must
Herrljunga
Himlahav
Häggeby Musteri
Kiviks Musteri
Kolmårdens äppelmusteri
Lindesbergs Musteri
Maglehems Musteri
Malva Gård
Norrtälje Musteri
PA Frukt AB
Ragnhilds äppelmust
Roslagens Musteri
Rscued
Rudenstams Bär&frukt
Rörumsro Frukt&Must
Sundsvalls Musteri
Sydkustens Gårdsbryggeri
Syninge Musteri

De gör Sveriges Bästa Must 2019!

november 22, 2019

Idag har Must-SM avgjorts på Folk, Mat & Möten i Malmö. Efter flera timmar då de sex namnkunniga jurymedlemmarna provsmakat, doftat och bedömt de 53 äppelmusterna som tävlat i fem olika kategorier.

Efter en lång överläggning kunde slutligen juryn enas. Det här är Sveriges godaste äppelmuster och vinnarna av Must-SM 2019 i de olika tävlingsklasserna:

1. Klarfiltrerad sortren äppelmust.
Kiviks Musteri Gravenstein
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Gravenstein
Kiviks Musteri, Kivik

2. Ej filtrerad sortren äppelmust.
Äppelmust Aroma
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Aroma
Bergströms lilla Musteri, Bankeryd

3. Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Björn Ranelids Paradismust
Kiviks Musteri, Kivik

4. Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Ragnhilds Äppelmust
Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn

5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Englamust
Drycken gjord av äppelglögg, pomerans och vanilj
Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Från vänster: Katarina Holmberg från Norrtälje Musteri (som tog emot diplomet för vinnande mustkompisarna på Bergströms Lilla Musteris räkning då de inte kunde närvara), Ragnhild Fernlund (Ragnhilds Äppelmust), Mikael Adolfsson och Kristina Levinsson (Kiviks Musteri)
Elke Jung med diplom och vinnarkrans till Englamust, den vinnande drycken i kategorin ”Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen”.
Tre av jurymedlemmarna – Martin Ragnar, Kimmo Rumpunen och Elke Jung – med de fina vinnardiplomen.

Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Medan juryn hade överläggningar genomfördes en gemensam mustprovning där alla tävlande mustaktörer fick smaka varandras must.
Innan vinnarna korades kunde deltagare och jury njuta av en härlig mustmiddag på Folk, Mat & Möten

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

Must-SM 2019 är igång

november 22, 2019

Just nu sitter de sex jurymedlemmarna och ska avgöra vem som gjort Sveriges godaste äppelmust 2019. De doftar, smakar och tänker. Det är 53 tävlingsbidrag – i 5 olika tävlingsklasser – som ska bedömas. Ett krävande arbete!

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

 

Någon gång under kvällen idag – 22 november – kommer de glada vinnarna att diplomeras och koras. Så snart vi har juryns resultat, publicerar vi det här!

I år är det 22 olika musterier, från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder, som kommer att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must 2019”.
De tävlar med sammanlagt 53 olika muster i fem olika klasser.

De fem tävlingsklasserna är:
Klarfiltrerad sortren äppelmust.
Ej filtrerad sortren äppelmust.
Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.

Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

 

 

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlar i Must-SM

november 1, 2019

Vem gör Sveriges bästa must?

Den 22 november går det tredje svenska mästerskapet i äppelmust av stapeln – Must-SM 2019. Då utses Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen i fem olika tävlingskategorier under en heldag på Folk, Mat & Möten i Malmö.

Nu har anmälningstiden för att delta i Must-SM 2019 gått ut och arrangörerna, föreningen Svenska Musterier, kan konstatera att tävlingen lockar alltfler deltagare för varje år.

Att intresset för svensk äppelmust växer, går inte att ta fel på. Antalet musterier ökar för varje år i alla de delar av Sverige där det går att odla äpplen. Framför allt är det små gårdsmusterier på mindre odlingar där man mustar för att sälja lokalt och närproducerat som ökar.

– Det är en mycket tydlig trend, säger Malena Borgström, projektledare för Must-SM 2019 och fortsätter:

– Det svenska äpplet är en fantastisk råvara och äppelmust är ett gott och bra alkoholfritt alternativ, både som måltidsdryck och som sällskapsdryck. Konsumenten idag blir allt mer medveten och också kunnig och har lärt sig uppskatta den svenska äppelmustens olika varianter.

Det ställer också krav på den som mustar. De olika musternas unika egenskaper, kvalitet och smak spelar roll. Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

– I vår ideella intresseförening Svenska Musterier, som arrangerar Must-SM, har vi sett en ökning från år till år av antalet deltagare, som vill visa upp och få sin äppelmust bedömd av smakproffsen i juryn.

Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust, gjord på svenska äpplen kan delta i Must-SM. I år är det 22 olika musterier, från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder, som kommer att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must 2019”.
De tävlar med sammanlagt 53 olika muster i fem olika klasser.

De fem tävlingsklasserna är:
1 Klarfiltrerad sortren äppelmust.
2 Ej filtrerad sortren äppelmust.
3 Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
4 Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
5 Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.

Hur går det till?
Bedömningen sker både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen är ny för i år och baseras på en kemisk analys av socker och syra, som görs på Balsgård Food Tech. För detta ändamål har deltagarna skickat in prov på de deltagande musterna i förväg.
Den sensoriska bedömningen görs efter blind smak-provning av juryn den 22 november.
Resultatet av de båda bedömningarna redovisas till musterierna, men det är juryns bedömning (och inte den kemiska analysen) som ligger till grund för premieringen.

Det kommer att finnas tre premieringsnivåer; guld-silver-brons beroende på hur mycket poäng som dryckerna får. Bland de som uppnått guldnivån i varje kategori utses en Must-SM vinnare. Vid lika poäng vinner bästa smak.

Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

De två tidigare svenska mästerskapen i konsten att göra äppelmust (2017 och 2018) har avhållits på Naturskolan i Kivik inför publik. Must-SM 2019 genomförs utan publik på restaurangen Folk, Mat & Möten i Malmö, där deltagarna – förutom att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must” – också kommer att ta del av två kunskaps- och inspirationsföreläsningar om smaksensorik och musthistoria.

Vill du veta mer om Must-SM 2019?

Kontakta info@must-sm.se

Gör du Sveriges bästa äppelmust?

oktober 1, 2019

Must-SM 2019 – Nu är anmälan öppen till det tredje svenska mästerskapet i svensk äppelmust.

Must-SM utser Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen – i 5 olika tävlingskategorier.
Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust, gjord på svenska äpplen kan delta. Must-SM är också tävlingen för dig som vill förkovra dig i konsten att göra äppelmust med hög kvalitét.

I år avgörs Must-SM i Malmö!
22 november – JURYN bedömer musten och RESULTATET presenteras på Folk, Mat & Möten i Malmö där vinnarna för Must-SM 2019 utses.

Varje produkt som bedömts får en skriftlig återrapportering av resultaten. Det kommer även finnas möjlighet att träffa en jurymedlem för en direkt, muntlig feedback.

Tävlingen är öppen för alla mustmakare – Medlemskap i Svenska Musterier är inget krav.

Årets Jury
Elke Jung – Sommelier, journalist, Vinbanken.

Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Martin Ragnar – Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Johan Swahn – Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.

Anders Öhman – Sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Chans att lära mer
Under Must-SM har du som deltagare i Must-SM möjlighet att utan kostnad ta del av två inspirations- och kunskapsföredrag från två av våra jurymedlemmar.

Hur går det till?
Bedömningen sker både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen är ny för i år och baseras på en kemisk analys av socker och syra, som görs på Balsgård Food Tech. Den sensoriska bedömningen görs efter blind smak-provning av juryn.

Resultatet av de båda bedömningarna redovisas till musterierna men det är juryns bedömning (och inte den kemiska analysen) som ligger till grund för premieringen.

Det kommer att finnas tre premieringsnivåer; guld-silver-brons beroende på hur mycket poäng som dryckerna får. Bland de som uppnått guldnivån i varje kategori utses en Must-SM vinnare. Vid lika poäng vinner bästa smak.

5 Tävlingsklasser
Man kan tävla i 5 olika tävlingsklasser på Must-SM:

1 Klarfiltrerad sortren äppelmust.

2 Ej filtrerad sortren äppelmust.

3 Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.

4 Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.

5 Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.

Kostar det något?
Kostnaden är 500 kr/deltagande äppelmust som du väljer att tävla med.

ANMÄLAN
Vill du vara med? Anmäl dig på info@must-sm.se
Uppge i ansökan:

  • Tävlingsklass/klasser
  • Antal produkter samt produktbeteckningar i varje klass
  • Skicka in din tävlande must/muster.

När och hur mycket äppelmust måste man skicka in?

  • Vi behöver produkterna senast den 8/11.
  • Du kan delta med max 3 olika produkter i varje klass.
  • Vi behöver 5 st flaskor a 25-33 cl, 3 st flaskor av 50-100 cl eller 2 st bag in box a 1,5-3 liter.

När anmälningarna kommit in återkommer vi med mer information om tävlinge, samt inbetalning av deltagaravgift.

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust

december 19, 2018

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland branschfolk inom mat och dryck, samt en ökad kunskap bland odlare och mustaktörer om marknadsföring. Svenska Musterier har genom Must-SM etablerat nya kontakter och samarbeten som kommer att påverka branschen på ett långsiktigt och positivt sätt.

Den bärande idén för projektet Must-SM

november 19, 2017

Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.