Nu börjar det femte svenska mästerskapet i äppelmust närma sig! Olika aktörer som säljer och marknadsför äppelmust gjord på svenska äpplen kan vara med och tävla i fem olika klasser;

Nyhet: I varje klass utses i år även Bästa Kulturmust. Kulturmust är gjord på äppelsorter som odlats i Sverige i mer än 50 år. Läs mer om kulturmust HÄR.

 

Bild: tävlande muster i Must-SM 2020. 

HUR GÅR TÄVLINGEN TILL?

Bedömningen av musterna kommer att göras både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen görs på Balsgård Food Tech och den sensoriska bedömningen görs efter blind smak-provning av juryn. Den sensoriska bedömningen kommer att ligga till grund för produktens premiering. De tre premieringsnivåerna är guld, silver och brons. Premieringen avgörs av antalet poäng dryckerna får. Den som får högst poäng utses till vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme.

ÅRETS JURY

 

DIGITAL LIVE-SÄNDNING DEN 26 NOVEMBER

Fredagen den 26 november får du – i en digital live-sändning på Must SMs Facebooksida –  en direkt, muntlig feedback på en av de muster du skickat in. Då annonseras även vinnarna tillsammans med juryns motivering.

Vi mejlar därefter ut resultaten (både den sensoriska och kemiska bedömningen) för samtliga tävlingsbidrag till respektive deltagare.