Årets Vinnare i Must-SM 2021 är nu korade! De presenterades tillsammans med motiveringar under en live-sändning på Facebook, fredagen den 26 november kl. 15. Om du missade live-sändningen ligger den kvar på Must-SMs Facebooksida. Av det rekordhöga antalet tävlande muster – hela 70 st –  har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Musterna bedömdes i ett blindtest uppdelat i de fem klasserna. Musten poängbedöms och den produkt som har flest poäng i varje klass vinner klassen. Vinnare i de respektive klasserna:

Klass 1 – Klarfiltrerad sortren äppelmust
Äppelboden Musteri med Äppelboden Äppelmust
Juryns motivering: En briljant och elegant ljust gröngul klar must. Kraftfull, friskt äpplig, behaglig doft. Perfekt balanserad sötma och syra, aromatisk avrundning med smak av gröna äpplen och lång eftersmak. En mycket välbalanserad fruktig must – det är musten som har allt, såväl till mat som stand alone.

Klass 2 – Ej filtrerad sortren must
Syninge Musteri med Äppelmust från Roslagen Aroma
Juryns motivering: Vackert orangetonad opak must. Tydlig, frisk, lätt kryddig, äpplig doft. Fyllig kraftfull äpplig smak, där den höga sötman väl balanseras av syran. En mycket god och aromrik must där äpplet träder i förgrunden. Här finns både rondör och fruktighet med inslag av lätt karamell, apelsin och blommiga toner. En värdig klassvinnare!

Klass 3 – Klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter
Kiviks Musteri med Björn Ranelid Paradismust 2021
Juryns motivering: Briljant ljus och vackert bärnstensfärgad klar must. Tydlig friskt äpplig doft med citrustoner. En välbalanserad sötma/syra med smak av både mogen frukt och gröna toner. En fin-fin fyllig must med kristallklar doft och fruktig frisk smak. Mår bra av att serveras väl kyld.

Klass 4 – Äppelmust med fruktkött av flera sorter
Rörumsro Frukt & Must med Gårdens Vinteräpplen
Juryns motivering: Vacker mörkt orangetonad opak must. Söt, kärnaktigt fruktig doft. Intensivt äpplig smak med bra syra, tydlig skalkärvhet och bra längd. En riktigt fin äppelmust med stor munkänsla, tydlig beska och lång eftersmak.

Klass 5 –Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen
Bergströms Lilla Musteri med Mousserande Äppelmust
Juryns motivering: En mörkt bärnstensfärgad, helt klar, vacker dryck. Djup, rent äpplig doft, kryddig och söt, som för tankarna till ett sötare dessertvin. Mustig, komplex och kryddig smak. Pärlande med något låg syra. Liknande produkter finns eller har funnits på marknaden men här finns en perfekt kolsyrning som inte tar överhanden. En mousserande fräckt god must som kan drickas när som helst.

Stort grattis till alla er som vann! Även i år gläds domarna och Svenska Musterier åt en fortsatt utveckling av de svenska musterna. Tack till alla er som tävlade – vi hoppas att vi ser er igen även nästa år!